Een horloge is doorgaans niet goedkoop. Zelfs voor wat eenvoudigere modellen ben je al snel honderd euro kwijt. Kies je voor een echt Zwitsers horloge dan kan dit oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast heeft een horloge voor veel mensen ook emotionele waarde. Je hebt hem misschien wel gehad bij een speciale gelegenheid, of jezelf cadeau gedaan bij het behalen van een diploma. Hierom wil je natuurlijk lang van je horloge kunnen genieten.

Horloge reparatie

Horloges zijn echter gebruiksvoorwerpen die dagelijks gedragen worden. Hierdoor is een beschadiging vaak onvermijdelijk. Gelukkig hoeft een beschadiging of defect niet fataal te zijn. Horloge reparatie is in veel gevallen prima mogelijk. Als je dit laat uitvoeren door gecertificeerde horlogemakers kun je weer jaren van je horloge genieten. Om een beeld te krijgen van de mogelijke horloge reparaties, hebben we hieronder de belangrijkste facetten opgesomd.

Het vervangen van de batterij

Misschien voor de hand liggend, maar zo nu en dan moet de batterij van een horloge vervangen worden, als het niet om een automatisch uurwerk gaat. Het zal je verbazen over hoeveel horloges in de la blijven liggen omdat de batterij leeg is. Vroeger moest je hiervoor altijd langs de juwelier, maar dankzij online aanbieders kun je dit tegenwoordig ook eenvoudig vanaf de bank regelen. Als je van plan bent om met het horloge te zwemmen,

douchen of afwassen, zorg er dan wel voor dat het horloge weer opnieuw waterdicht wordt gemaakt. Dit kost wat extra’s maar voorkomt ernstige schade door vocht.

Horlogeglas polijsten of vervangen

Het glas van je horloge is misschien wel het meest kwetsbare onderdeel. Of het nou plexiglas betreft of duurder saffierglas, in beide gevallen kan het krassen of barsten. Ook al doe je nog zo voorzichtig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een enkele stoot tegen een hard voorwerp is vaak al voldoende. Zonde natuurlijk, maar niet het einde van de wereld. Is de meeste gevallen kan het glas prima vervangen worden waardoor het weer als nieuw oogt. Als het enkel een kras betreft, is polijsten vaak voldoende. Hierbij wordt het glas opgeschuurd waardoor de kras verdwijnt. Gelukkig vallen de kosten hiervan ook mee.

Periodiek onderhoud

Naast reparaties moet een horloge ook periodiek onderhouden worden om goed te blijven functioneren. Dit is met name belangrijk voor authentieke automatische uurwerken. Als u uw horloge laat servicen wordt hij vakkundig door de horlogemaker uitelkaar gehaald. Vervolgens kunnen alle losse onderdelen professioneel worden gereinigd. Indien nodig worden onderdelen vervangen of hersteld. Vervolgens wordt het horloge weer in elkaar gezet waarbij het geheel wordt gesmeerd met olie. Na het afregelen wordt gecontroleerd of het uurwerk weer soepel loopt. Na een esthetische eindcontrole kan het horloge terug naar de klant. Zo weet je zeker dat jouw horloge weer een tijd mee kan.

Zelf doen?

Hoewel we aanraden om al het bovenstaande uit te laten voeren door een specialist, kun je het natuurlijk ook zelf doen. Hiervoor heb je wel de juiste kennis en apparatuur nodig. Horloges zijn ook een echte hobby voor mannen. Het kan dus heel ontspannend zijn om je hierin te verdiepen en zodoende zelf voor je horloges te zorgen. Absoluut het overwegen waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *